Patates fregides, croquetes, verdures en tempura, bunyols… arriben els sopars a la fresca i ens animem a preparar plats fàcils de compartir. Ja saps que fer servir un bon oli d’oliva verge extra és més saludable perquè la premsada en fred n’assegura totes les propietats, però què passa amb l’oli que ens sobra? Sabies que un litre d’oli pot contaminar fins a 1000 litres d’aigua? Per això la primera recomanació de les associacions ecologistes i també dels ajuntaments és evitar llençar l’oli que sobra de fregir per l’aigüera de la cuina. El pots anar guardant i després dur-lo als punts verds de recollida de residus, però també el pots reaprofitar. Per fer-ho, apunta aquests trucs per aprofitar al màxim l’oli que sobra de cuinar:

1. Reaprofita’l

Un dels avantatges de fer servir un oli d’oliva verge extra de qualitat és que el pots fer servir més d’una vegada. Això sí, assegura’t de colar-lo bé per guardar-lo net i sense cap impuresa. Tot i que aguanta altes temperatures, evita reaprofitar l’oli que s’ha escalfat massa, s’ha cremat o ha fet fum. Si té una textura viscosa o un color fosc, també descarta’l. El pots reaprofitar un parell o tres de vegades, però no t’excedeixis ni el barregis amb oli nou.

2. Fes-ne sabó

En un recipient, barreja un litre d’aigua amb 160 grams de sosa càustica. Quan estigui ben desfeta, afegeix a poc a poc un litre d’oli fet servir i no deixis de remenar. Si ho vols, pots afegir unes gotes d’essència per donar-li bona olor d’espígol o de romaní, per exemple. Aboca la barreja en motlles i deixa-la reposar durant un mes. I, sobretot, durant tot el procés protegeix-te de la sosa amb ulleres, guants i mascareta.

3. Fes espelmes aromàtiques

Necessitaràs l’oli usat i filtrat, gots petits o algun recipient que serveixi de motlle, també un filferro que servirà de base de la metxa, fil de cotó i olis essencials per donar-los aroma. Només cal que enrotllis el filferro al fons dels motlles i que hi enganxis el fil de cotó que farà de metxa. Omple els recipients amb l’oli i afegeix-hi unes gotes d’aroma. L’oli farà que l’espelma cremi tan bé com si fos de cera.