Tan nostre i tan mediterrani. L’oli d’oliva és un dels pilars de la nostra dieta, un ingredient ple de possibilitats que tant es fa servir per amanir unes verdures, com per amorosir el pa amb tomàquet, fer un bon sofregit o unes magdalenes casolanes. L’oli d’oliva és un producte tant polivalent a la cuina com important en la piràmide d’alimentació perquè ajuda a protegir el sistema cardiovascular, conté antioxidants i vitamina E, millora la digestió, regula el colesterol i se li atribueixen propietats antitumorals. Però com s’obté aquest or líquid ple de sabor i beneficis?
Tota la gamma de Terra La Vita està formada per oli d’oliva verge extra o, dit d’una altra manera, d’oli d’altíssima qualitat premsat en fred. L’oli d’oliva verge extra s’obté exclusivament per mitjà de procediments mecànics i a baixa temperatura per garantir que no se n’altera cap propietat i que podem resumir, a grans trets, en sis etapes:
1. Conreu i collita
L’oli de Terra La Vita està lligat a la història de la família Finestres i als camps d’arbequines que treballem, des de fa anys, a Artesa de Segre. La collita d’olives de qualitat és el primer pas fonamental en la producció dels nostres olis. Comencem al setembre amb la collita de les olives en l’estat verd precís, per aconseguir el gust que busquem en l’oli clorofil·la, i s’allarga fins a principis de desembre, sempre pendents d’obtenir unes olives sanes, madures i senceres de les quals se’n pugui treure tot el profit i la màxima qualitat. Les portem a un molí de la Noguera el mateix dia de la recol·lecta per assegurar que no se’n perd cap benefici i evitar indicis de fermentació que oxidarien l’oli i li’n restarien qualitat.
2. Tria i neteja
Se separen les olives de les fulles i brots que puguin portar. També s’eliminen les pedres que es puguin haver colat i les olives es renten per assegurar que arriben a la premsa lliures d’impureses que espatllarien el bon gust de l’oli.
3. Mòlta i batuda
En aquest procés es tritura l’oliva fins a aconseguir-ne una pasta que després es bat lentament per tal que quedi homogènia i sigui més fàcil separar l’oli d’altres residus com la morca o solatge.
4. Extracció
L’extracció de l’oli és la fase culminant de tot el procés de producció. Ho fem mitjançat la premsada, és a dir, espremem la pasta que hem obtingut amb la mòlta i la batuda de les olives i ho fem a baixa temperatura per garantir totes les propietats de l’oli d’oliva verge extra.
5. Filtratge
Separem l’oli d’altres components com la pinyolada (el residu sòlid) i la morca (el residu líquid) mitjançant un procés de centrifugat vertical que permet obtenir el preuat oli d’oliva verge extra o OOVE.
6. Emmagatzematge i envasat
Es tracta d’una fase crítica en la qual es controla constantment la temperatura i s’evita el contacte amb la llum per evitar alteracions de l’oli. El guardem en bodega a una temperatura d’entre 11 i 13 graus. Fem servir dipòsits d’acer inoxidable, que protegeixen de la calor, i sense oxígen, per protegir-ne totes les qualitats. L’envasem segons demanda per endarrerir-ne l’oxidació al màxim i garantir el gaudi de cuiners i comensals.
Bon profit!